Wandelen
Tip 1: Wilde Kamp & Bergsham
Het zijn geweldige natuurgebieden waar je rondloopt over heide en in één van de oudste bossen van de Veluwe.
Zoals je ziet is het er prachtig en staat het nu vol paddenstoelen en kleurrijke bomen en struiken!
Dit gebied wordt ook wel een levend museum genoemd: er zijn overal sporen uit het verleden te vinden, waar je ook over kan lezen op de borden. En uit het heden, want er leven volop herten, reeën, zwijnen, dassen, vossen en boommarters.
Leuk om te weten: Bergsham is vernoemd naar de 54 meter hoge Hamberg. Voordat de bossen er waren was Bergsham één van de mooiste uitkijkpunten van de noordelijke Veluwe, nu wandel je er heuvel op heuvel af.
En met de prachtige zonsopkomst deze weken is het helemáál genieten!
Onze tips:
๐ถโ๏ธDankzij de vele wandelpaden kan je hier goed rondstruinen.
๐Parkeren kan gratis in Garderen en rond de gebieden.
โก๏ธ Wil je een route volgen? Dan is het Pad van Zus van 12 km een echte aanrader. Het komt ook nog eens door het ook al zo prachtige Speulderbos.
๐
ฟ๏ธ Het Pad van Zus start bij Parkeerplaats Hogesteeg in Garderen. Vanaf daar loop je ook gemakkelijk naar Wilde Kamp en Bergsham.
๐ถ Honden mogen aangelijnd mee.
๐น In Garderen vind je volop fijne horeca.
(bron buiten.leven)
Tip 2: De Hendrik Mouwenveldroute: wandelen, wild spotten en genieten van de herfstkleuren! ๐๐
Dit gebied op de Veluwe, met heidevelden te midden van eeuwenoude eiken- en dennenbossen, kent een bijzondere historie.
Deze route komt namelijk bij het Verscholen Dorp. Hier vonden in de Tweede Wereldoorlog heel wat mensen een veilige plek. Je maakt kennis met de indrukwekkende verhalen via QR-codes en kan een aantal nagebouwde schuilhutten bezoeken.
Ook zie je met een beetje geluk de edelherten, reeën, zwijnen en ander wild. De route gaat voor een groot gedeelte over lange oude karrensporen en is vrij breed. Daardoor kan je hier, in tegenstelling tot bij de smalle kronkelpaadjes, ver voor en achter je kijken. Wat de kans op wild spotten natuurlijk flink vergroot!
๐ Parkeerplaats Speelweide, Tongerenseweg 50-84, Vierhouten.
๐ฅพ De wandelroute is 6,7 km, helemaal door de natuur en is aangegeven met blauwe bordjes met een witte pijl en een wit poppetje erop.
๐ถโ๏ธ Wil je langer lopen? Er zijn veel wandelpaden waardoor je je route kan verlengen.
โ De route start en eindigt vlak bij het gezellige Vierhouten, waar je verschillende horecagelegenheden vindt.
๐ Honden zijn aangelijnd welkom.
๐ฆ In de bronsttijd in de herfst hoor je de edelherten burlen. Luister maar eens goed als je rondloopt.
๐ Ontdek de details over deze route en andere prachtige wandelroutes op de Veluwe via de website van @wandel_nl.
Tip 3: Paleispark & Kroondomein
Paleispark Het Loo in Apeldoorn is een van de verborgen parels van de Veluwe. Niet iedereen kent het, maar dit park achter Paleis het Loo, is absoluut een bezoek waard. Het park bestaat uit bossen, heide en aangelegd parklandschap. Het staat er boordevol gebouwen uit de tijd dat Wilhelmina kind was. In dit artikel geef ik je vijf wandelroutes Paleispark Het Loo. Ze laten je het mooiste van Paleispark Het Loo zien. Waar wacht je nog op? Trek je wandelschoenen aan en op naar Apeldoorn.
Kroondomein Het Loo
Het Paleispark is, net als Paleis Het Loo met haar tuinen en drie boswachterijen, onderdeel van Kroondomein Het Loo op de Veluwe. Het Kroondomein is het grootste landgoed dat we in Nederland kennen en is, zoals de naam al zegt, in beheer van de Kroon (het Koningshuis). Het ligt op de Veluwe en bestaat uit uitgestrekte bossen, heidevelden en landbouwgronden.
De drie boswachterijen zijn opengesteld voor wandelaars, fietsers en ruiters. Drie maanden per jaar (25 september t/m 25 december) zijn grote delen van de bossen gesloten in verband met de jachttijd. Het Paleispark, Paleis en de tuinen zijn het hele jaar te bezoeken.
Paleispark Het Loo
Paleispark Het Loo is het park bij Paleis Het Loo. Het park werd eind 17e eeuw aangelegd samen met de beroemde tuinen van het paleis. Naast de siertuinen, die je alleen kunt bezoeken met een kaartje voor Paleis Het Loo, kwamen er moestuinen, hondenkennels, een doolhof en zes vierkante vijvers, die als reservoir dienden voor de fonteinen in de tuin. In de 19e eeuw raakten de strakke, symmetrische baroktuinen in verval en werden ze vervangen door een landschapspark. Van dit nieuwe parkontwerp zien we nu nog veel terug.
Het is een park vol mooie plekken. Of je nu houdt van bospaden, heidevelden of een parklandschap. Je wandelt onder andere langs de veldvijvers, een historisch badpaviljoen en het theepaviljoen van Koningin Emma. Je ziet sprengen en vijvers, follies en bijzondere plekken als de paardenbegraafplaats en de oude schietbaan.
Ontdek de details over deze route en andere prachtige wandelroutes op de Veluwe via de website van @wandel_nl.
Mooiste wandelingen in de buurt
Zin in meer wandelingen? Hieronder zie je de allermooiste wandelroutes in de buurt. Neem eens een kijkje!
- Trekvogelpad door Nationaal Park De Hoge Veluwe | Lengte: 20km | Frankwandelt-rating: 90/100
- Boswachterspad Kootwijkerzand | Lengte: 21km | Frankwandelt-rating: 80/100
- Speuldepad: Klompenpad over landgoed Staverden | Lengte: 16km | Frankwandelt-rating: 82/100
- OV-stapper Leuvenumse Beek vanuit Ermelo | Lengte: 22km | Frankwandelt-rating: 82/100
- Rondwandeling door Veluwse Malebossen | Lengte: 22km | Frankwandelt-rating: 82/100
